keskiviikkona, toukokuuta 30, 2007

Bob on palindromi

Olemme mitä todennäköisimmin melkein kaikki oppineet Alivaltiosihteeri-nimisestä radiohupailusta, että palindromi on takaperin imordnilap. Tieteysti olemme oppineet myös sen, että palindromi tarkoittaa sanaa tai ilmausta, joka on takaperin luettuna sama kuin alusta loppuun luettuna. Tällainen on esimerkiksi seuraava hölmönpuoleinen ilmaus: Elli, lastasi Ile ivaa, vie Liisat salille.

Usein palindromi ei tarkoita mitään järkevää - tai ainakin järkevyyden löytäminen vaatii melkoisesti tulkintaa. Tässä on palindromin hauskuus. Oman kauhansa soppaan on heittänyt myös Weird Al Yankovic, joka on heittänyt hämmennyskapustojaan muutamaan muuhunkin pataan.

Kyllä, Bob on palindromi. Yankovicin videoparodiassa palindromit liikkuvat oivaltavasti alkuperäisten sanojen maisemissa. Jo Bob olisi yhtä hyvin voinut heittää kaiken palindromiksi, sillä niin outoja hänen ajatustensa kulku monissa biiseissä tuolloin oli. Outoa, mutta kiehtovaa.Tässä on vertailuksi myös sir Bobin edellisessä parodioitu hieno video, joka itsessään jo lienee tarkoitettu musiikin ja kuvan yhdistelmän parodiaksi. Aivan varma en ole, kumpi on parempi, "weird" vai "not so weird". Ja kumpi on kumpi?


Ei kommentteja: