lauantaina, tammikuuta 13, 2007

Tuo radiokanavasi teurastajalle...

On tavallista, että mainostaja liikkuu totuuden ja valheen rajamailla. Eikä sekään useimmiten enää edes häiritse, kun lipsautetaan silkan valheen sanoja. Mediavalhe on arkipäivää, mutta siitä huolimatta olen ihmetellyt sitä, kuinka suoraan Radio Cityn ”jatkaja” Nelonen Median Radio Rock puhuu taajuudellaan paskaa.

Radio Rockin mainoslause on seuraava: ”Rockin koti. Soitetaan mitä halutaan”. Ohjelmajohtaja Kari Laakso väittää kuitenkin toista. Hän korostaa, että kanavalla ei tulla päiväsaikaan soittamaan sitä mitä halutaan, vaan tämän päivän soittolistojen formaattimoskaa, tosin rockmoskaa. Päivisin ei haluta tarjota töyssyjä tielle, ei kahvia väärään kurkkuun. Päivällä kuulijaa ei saa hämmentää, ei kiusata. Kuulijalle annetaan esimerkiksi Zen Café. Tietysti.

Viimeisinä aikoinaan Radio City kierrätti noin kymmentä biisiä, joista puolet oli Iron Maidenia tai Kotiteollisuutta. Vaikka minulla ei sinänsä ole mitään edellisiä vastaan, kuvan mukaisesti toivoisin, että Eddie sidottaisiin tasaisin väliajoin huoneeseen, josta hänen äänensä ei kuulu. Joillekin Maiden ja KT voivat kuitenkin olla kaikki, mikä on rock. Myös Radio Rock tuntuu heti alkuun heittäytyvän selälleen samalle lavetille. Harmittaa jo ennen kuin juontajat edes pääsevät ääneen, vaikka illan ohjelmapaikkoihin onkin merkitty töötättäväksi korville myös formujen ulkopuolista tavaraa.

Formaatti on radiossa hieno asia. Tämän lausahduksen tueksi voisi liittää Theodor Adornon näkemyksiä populaarimusiikin standardoinnin ja näennäisyksilöllisyyden tehtävistä. En kuitenkaan tee niin, vaan palaan vielä Radio Rockin sloganiin. Se pakottaa kysymysten äärelle. Kuka on se, joka haluaa? Siis soitetaanko kanavalla sitä, mitä juontaja haluaa? Vai sitä, mitä kuuntelija haluaa? Vai kenties sittenkin sitä, mitä ohjelmajohtaja sanoo, että saa soittaa?

Kuvan nappasin täältä.

3 kommenttia:

Tui -Tuima kirjoitti...

Radioformaatti ei ole hieno asia. Radio soittaa sitä mitä lista haluaa ja listan laatii - niin, kuka sen laatiikaan? En kuuntele paljoakaan radioa, en ole löytänyt sopivaa kanavaa. Luokkakokouksessa tapasin entisen luokkalaisen, silloisen, ehkä nykyisenkin, radiotyypin, joka tokaisi musiikkia moitittuani, ettei kyseinen kanava minun ikäiselleni ollut tarkoitettukaan. jee.

SusuPetal kirjoitti...

En ole aikoihin kuunnellut radiota, varmaan viimeksi silloin, kun radio City aloitti aikoinaan eli todella kauan aikaa sitten. Haluan itse valita musiikkini ja jos ei ole soitinta saatavilla, pysyn hiljaisuudessa.

Radiokanavat tuntuvat olevan erittäin pitkälle profiloituneita, ehkä oma profiilini ja minua miellyttävä soittolista löytyisi joltain taajuudelta, mutta en jaksa etsiä.

Tommi kirjoitti...

Susu, kyllä minäkin haluan itse valita, mitä kuuntelen. Kotona se ei tosin aina ole mahdollista... Radiota kuuntelen autossa. Ja autossa taas ei viitsi kuunnella puheohjelmaa... muuten kai pitäisi ainakin esittää kuuntelevansa Ylen Ykköstä.

Tui, kanavat profiloidaan iän mukaan, mutta on turhan yleistävää väittää, että esimerkiksi jokin kanava on "tarkoitettu" 16-34-vuotiaille, koska kanava soittaa tuon ikähaarukan suosimaa musiikkia. Eläköön yleistäminen.

käprofilointien mallin mukaan voisi sanoa, että mustikkapiirakasta pitävät 1-124-vuotiaat, mutta lakkapiirakka on suunnattu tiukemmin rajatulle "yleisölle".