lauantaina, huhtikuuta 15, 2006

Ruotsin kieli ruotsinkielisille

Kaikenlainen pakottaminen on hienoa. Elämästä selviää paremmin ja helpommin, kun joku toinen sanoo, miten asiat kuuluu tehdä. Ja jos asioita ei muuten saa tehtyä niin kuin asioista päättävä haluaa, voi rakentaa muurin. Se auttaa kummasti päätöksenteossa varsinkin silloin, kun muurin sisällä kaikki ovat samaa mieltä. Eristäytyminen kannattaa aina, sillä eristäytymällä voi säilyttää oman erityisyytensä – varsinkin sen, mikä on kirjoitettu stereotyyppeihin ja vitseihin.


Ruotsalainen kansanpuolue on esittänyt terävän julistuksen, jonka mukaan suomen- ja ruotsinkielisten pitäisi käydä koulunsa eri rakennuksissa. Puolueen ajatuksenjuoksua on vaikea ymmärtää, sillä muurien rakentamisen sanotaan olevan osa kaksikielisyysohjelmaa. Varmasti tarkoitus on pönkittää ruotsin kielen ja ruotsinkielisen kulttuurin asemaa, mutta toimintatapa on väärä. Ainakaan näin suomea äidinkielenään puhuvat eivät päädy koulussa kosketuksiin ruotsia puhuvan kanssa.

Vai olisikohan ajatus sittenkin se, että ruotsin kielen historiallisesti saavutettua yläluokkaan vivahtavaa asemaa ei missään tapauksessa saa menettää? Vain valtaeliitti voi rakentaa muurin.

3 kommenttia:

Tui kirjoitti...

On aina jotenkin huimaa, kun ne (ketkä milloinkin) tekevät sen ihan itse. Jos olisit kirjoittanut tämän 1.4. miettisin aprillipilaa. En ymmärrä mihin tämä liittyy, täällä päin suomen- ja ruotsinkieliset ovat käyneet koulunsa eri rakannuksissa ihan siksi, että oppilaita on riittänyt molempiin rakennuksiin.

Vietähän rauhallinen pääsiäinen och samma på svenska.

tommi kirjoitti...

Ymmärtääkseni täälläkin ruotsinkielisillä on omat koulurakennuksensa.

Ehkä Rkp:ssä koetaan tarvetta rajata kategorisesti suomea äidinkielenään puhuvat ruotsinkielisten koulujen ulkopuolelle. Se vasta hienoa ja edistyksellistä linjanvetämistä olisi.

Niin ja pääsiäistä myös sinulle.

Tui kirjoitti...

Voisiko yhtenä syynä olla se, että koulun kieli määrittelee opiskelijan "äidinkielen" esimerkiksi yliopistoissa? Eli sellainen suomenkielisen perheen vesa, joka on käynyt ruotsinkielisen koulun, voi laskea opiskellessaan itsensä ruotsinkieliseksi. Opiskelupaikka saattaa ruotsinkielisille aueta vähemmin pistein jne.