lauantaina, maaliskuuta 04, 2006

Holhoustarra


Meitä holhotaan kuin pieniä lapsia. Meitä holhotaan, koska me olemme typeriä, ajattelemattomia ihmisiä, joiden tulisi elää niin kuin yhteiskunnalle olisi parasta. Meitä holhotaan, jotta meidän ei tarvitsisi itse ajatella. Meitä holhotaan, jotta emme ajattelisi. Meitä holhotaan, jotta meistä saisi oikeanmuotoisia rattaita yhteiskunnaan kapeakatseiseen koneistoon.


Peruspalveluministeri Liisa Hyssälän on saatava nimensä näkyviin, ja siinä hän tekee parhaansa. On kai niin, että ministeri ei saa ajatella mainettaan, jos haluaa ajaa joitain asioita. Toisinaan tulee kuitenkin miettineeksi, eikö peruspalveluministerillä ole muuta tekemistä. Pitääkö hänen väkipakolla keksiä jutunjuurta asioista, jotka voi nostaa ”yhteiskunnallisesti merkittäviksi”? Ministeri saa televisiossa ja lehdissä näkyvyyttä. On median laki, että valta vetää kameroita ja kynäilijöitä puoleensa. Niinpä, kun riittävästi tehdään töitä sen eteen, että jokin asia näyttää halutulta, on kaikki mahdollista. Hyssälä legioonineen on sen osoittanut aiemminkin.

Kyllä, nyt viittaan olutkeskusteluun. Kaikille on selvää, että olutta ei kannata juoda. Sehän kasvattaa mahaa ja on terveydelle vaarallista. Kaikille on erityisen selvää, että raskaana olevan ei kannata juoda alkoholia. Nyt Hyssälän politbyroo kuitenkin esittää, että asiaa korostetaan jokaiseen pulloon liimattavalla tarralla. Tarran tulisi todeta jotakin siihen tapaan, että olut voi vaurioittaa sikiötä. Niinpä. Toivottavasti Hyssälä pohtii asiaa myös kotisaunan lauteilla ja varsinkin saunan jälkeen. Vai onko hän siiderinaisia?

Tarran tarkoitus on sama kuin tupakkiaskin kyljessä: luoda šokkiefekti. Niinpä kyse ei ole pelkästään raskaana olevista vaan tietenkin kaikista. Kauhistuttamiseen on olemassa parempiakin tapoja, sillä voin vain kuvitella, minkälaista humoristista sanailua tarrat saavat aikaan, kun kaveriporukoissa avataan kahdeksatta tai yhdeksättä pulloa. Vai onko kyse turruttamisesta, jatkuvasta ”oikealle tiedolle” altistamisesta, jonka uskotaan johtavan yhteiskunnan kannalta kestävään ratkaisuun? Vai onko sittenkin kyse siitä, että nykyhallituksessa halutaan välttää väite, jonka mukaan he eivät ole tehneet mitään?

Kaiken voi naamioida tarroilla, tekemättömyydenkin.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Olutkeskustelu on mennyt minulta ohi, koska en seuraa ministerin puheita enkä oidä kuin noin yhdestä olutmerkistä. Varoitustarrojen liiallinen liimailu kääntyy nopeasti itseään vastaan. Kun joka asiaan liitetään varoitus, eivät ne enää tehoa.