maanantaina, maaliskuuta 06, 2006

Kashmir lämmittää


Sunnuntai-iltana Tanskanmaassa ei ollut mitään mätää. Tavastian lavalla rokkasi tunnelmallisesti, energisesti ja paikoin jopa raivokkaasti tanskalainen Kashmir niin, että kliseisesti ilmaisten ”kukaan ei jäänyt kylmäksi”.


Keikka alkoi uusimman levyn ”Kalifornialla” ja ”Jewel Dropilla”, jonka jälkeen päästiin heti yhteen huippuhetkeen, kiivaaseen mutta herkkään ”Melpomeneen”, joka on kuin räätälöity keikkabiisiksi. Kreikan mytologian tragedian muusa kuvaa hyvin Kashmirin sanoitusten suoruutta, joka ei kuitenkaan ole pinnallista höpötystä.

“flutter girl
killing me with her sunshine
sunshine
she’s so unaware
that she’s my melpomene”

Jyskyttävä tyhjyyden ja turtumisen kuvaus ”Surfing the Warm Industry” taas kiteytti sen, miten keulahahmo, laulajakitaristi Kasper Eistrup kohtelee kitaraansa. Parhaimmillaan hän soittaa kuin metsuri, joka ei anna puulle armoa. Hänen soittotyylinsä on omintakeista eteeristä runttausta, josta puuttuu pakottaminen. Puu taipuu vapaaehtoisesti odottamaan sahanterien iskua.

Hauskuuttamiseen Kasmir yltyi soittaessaan kaksi coveria. David Bowien ”Memory of a Free Festivalilla” on paikka setissä siksi, että Bowie vierailee Kashmirin uusimmalla albumilla No Balance Palace (biisissä ”The Cynic”). Bowien biisiä hauskemmaksi meno yltyi, kun Kasper intoutui Jimi Hendrixin tapaan soittamaan kitarasooloa hampaillaan. Kasmir kysyi Hendrixin esittämän kysymyksen: ”Are You Experienced?” Vastauskin saatiin.

Ainoaksi miinukseksi keikasta jäi setin kapeus, sillä nyt kuultiin biisejä vain kahdelta uusimmalta levyltä. Ehkä pojat ajattelivat, että suomalaiset eivät tunne esimerkiksi minun suosikkilevyäni The Good Life, jolta olisi improvisoiden voinut soittaa vaikka toisen puolitoistatuntisen. Toisaalta katsojajoukosta joku vaati kahteen otteeseen saada kuulla Bring Back Supermanin, joka on kaukaa toiselta levyltä.

”Bring back the Superman in me.
(Clark Kent is such a nervous wreck.)
Bring back the Superman in me.”

Tai tuokaa takaisin edes Kashmir. Jos ei heti niin ensi vuonna.

6 kommenttia:

Miss Foxy kirjoitti...

onpa trendikkään näköisiä hemmoja. siistit parrat : )

olen harhaillut aika usein tällä sivustollasi, koska blogisi nimi on niin houkutteleva. tulen nimen perässä. katsomaan.

[p]J kirjoitti...

Oikeasti laulaja näyttää livenä Jyllantilaiselta kalastajalta....

Tommi kirjoitti...

Ja lippalakki päässä kaveri näyttäisi maanviljelijältä. Kasmir on siis trendikkäästi maanläheistä (ja meren).

Prospero kirjoitti...

Kashmir on hieno orkesteri. Siitä tuli dokkari telkasta joitakin kuukausia sitten. Kolahti. Loistavat kotisivut, taisi olla osoitteessa www.kashmir.dk

- Prospero

Tommi kirjoitti...

Näin on. Bändi on hieno ja kotisivut myös. Sieltä löytyy mm. Amsterdamin keikka (14.2.2006) kokonaisuudessaan. Se on tosin melko aneemista soitantaa verrattuna Tavastian kokemukseen. Mutta se onkin "vain" kuva.

rocket brother heh-eh.. kirjoitti...

randomina löysin blogisi kun googletin kashmiria. ja olihan tuo keikka ihan loistava, en ole vielä huonoa keikkaa tosin näiltä nähnytkään :) tänä kesänä roskildessa on taas tätä orkesteria tarjolla, sitä odotellessa voi verestää hienoa tavastian vetoa!