tiistaina, lokakuuta 11, 2005

Piilo-Sikne

Kuvan ja todellisuuden välissä on nivel, joka kääntyy ja nyökkää joka suuntaan sanomalla: ” Tämä esittää…” Jokainen esitys on väite ja joukko kysymyksiä. Jokainen kysymys taas on sekainen työkalupakki, josta löytyy vain jakoavaimia. Kuvan takana on karsina, jonka portissa on lukko – joka ei ole kiinni, jos oikein silmin katsotaan.

Kuvilla on hämäriä yhteyksiä. Todellisuuteen on varmastikin yhteys, mutta ei ole selvää, mikä on todellisuus, johon puheessa kulloinkin yhdymme. Materiana kuva lienee useimmiten osa todellisuutta, vaikka sen esityksen kohde olisi mitä tahansa. Voimme yhtyä kuvaan pitämällä sitä kädessä. Voimme tulla kuvan jatkeiksi, itse osaksi kuvaa, kuvaksi, jonka todellisuussuhde ei ole aivan selvä.

Kokoelmassaan Mikä tahansa (Tammi, 2003) Suomen hauskin, suurin, monimutkaisin, haastavin, innostunein, kekseliäin, tieteellisin, tamperelaisin runoilija Kari Aronpuro (tilanteen värähtelystä riippuu, minkä edellä mainituista superlatiiveista kulloinkin valitsen) vetää avokämmenellä kielitieteen perustan poskelle:

MERKITSIJÄ, Signifiant, Ilmi-Sikne
DESPOOTIN VIIMEINEN FILOSOFINEN HAHMO

Rakenne on kuvan ja todellisuuden välissä oleva nivel. Sanovat nivelen olleen hukassa jo melko pitkään, jonkun sata vuotta. Nivelen kääntymissuunnista joudumme neuvottelemaan päivän aikana lukemattomia kertoja. Todellisuus tarvitsee rakenteen pysyäkseen pystyssä, rakenne sopimuksen ollakseen rakenne. Rakenne on despootti, joka on opittava. Vain siten sen tikkaita käyttäen voi kiivetä sinne, missä ainoa despootti on minä.

Ilmi-Siknesti kuvassa näkyy tyttö ja poika. Tyttö suutelee poikaa poskelle. Aivan selvästi. Piilo-Siknesti kuvassa onkin elefantti. Aivan selvästi. Voin kuulla salametäsästäjien laukaukset, kun katson kuvaa. Mikä tahansa voi olla todellista jonakin hetkenä jossakin tietyssä paikassa. Kun despootilta vedetään matto jalkojen alta, ei merkitty olekaan Ilmi-Sikne vaan Piilo-Sikne. Sehän on selvä.

2 kommenttia:

Jussi Förbom kirjoitti...

Vaan mikä onkaan runon merkitty?

Tommi kirjoitti...

Lienisikö se juuri tuo Ilmi-Sikne, merkitsijän ja todellisuuden välissä oleva "ilmeisin" viitepiste, "nivel" kuvan ja toden välissä... Eri asia on, voiko sellaista olla olemassa; merkitsijällä ja merkityllä pelaaminen on perin historiatonta ja abstraktia.