perjantaina, lokakuuta 21, 2005

Kuja johtaa vajalle


Heräsin hetki sitten. Oli pakko istahtaa koneen ääreen jo ennen kahvikupillista, sillä tässä oleva valokuva putkahti mieleeni. Ehkä kuvan ilmestyminen kertoo jotakin hyvin nukutusta yöstä. Mene ja tiedä. Vielä kun tietäisi mihin mennä ja mitä tietä. Onneksi tienvarret ovat opastimia täynnään.

Usein törmää paikannimiin, jotka pakottavat miettimään nimeämisen perusteita. Paikan nimi on paikkaa tuntemattomalle yhtä kuin paikan identiteetti. Nimen merkitys on kuitenkin historiallisesti muuttuva siinä missä kaikki muukin. Siksi kuvan kyltissä ei enää tärkeintä olekaan se, että se osoittaa tielle, jota reunustavat vallit tai tielle, joka johtaa joillekin valleille.

Vallikuja on yllättävän humoristinen, vaikkakin sen huumorin taso lienee hyvin alhaista. No, ainakin kyse on jonkin tason kielihuumorista - tai sitten vain siitä, että ihmisen päässä asiat kääntyvät ja vääntyvät. Jo tämä esimerkki kuitenkin osoittaa, että paikannimillä on muutakin kuin ohjaavaa merkitystä. Miten olisi autososiaalinen merkitys - ja tarkoitan etuliitteellä 'auto' nimenomaan kulkuvälinettä.

Ei kommentteja: