maanantaina, heinäkuuta 04, 2005

Mustavalkoisin silmin

On olemassa paikka, jossa väärin näkeminen on sallittua ja normaali tapa käyttäytyä. Paikka on minkä tahansa joukkuelajin katsomo. Eilinen TPS-KooTeePee –ottelu osoitti katsomon käytösnormin selvemmin kuin mikään ottelu pitkään aikaan.

Veikkauksen mainoslauseen mukaan maailma on erilainen vakioveikkaajan silmin. Maailma on erilainen myös katsomossa istujan silmin. Antero Mertaranta puhuu jääkiekkoselostuksissaan sinivalkoisista laseista, mutta käyttääpä ilmauksessa mitä värejä tahansa, muuttuvat silmien näkymättömät suodattimet helposti mustavalkoisiksi. Oma suosikki on hyvä ja tekee oikein, mutta vastustaja tekee kaiken väärin, vaikka oikein tekisikin.

Syyt jonkun joukkueen kannattamiseen ovat moninaisia. Tavallisesti kotimaan sarjassa kannatetaan oman paikkakannan joukkuetta. Turussa niitä on kaksi, joten valinta on tehtävä sinimustan ja mustavalkoisen välillä. Eilisessä ottelussa riviä ylempänä istui Turussa asuva tuttuni, joka voi kannattaa jotakin joukkuetta muun muassa siksi, että sen pelaajat eivät ole ammattilaisia, vaan suurin osa käy myös tavallisessa päivätyössä. Peruste on ihan hyvä, mutta sitä voi pitää myös defenssimekanismina. Jos suosikkijoukkue häviää, on se amatöörijoukkueena aina kuitenkin moraalinen voittaja.

Jos vastustaja valikoivasta näöstä huolimatta vie voiton, helpottaa katsojan oloa myös mustan ja valkoisen välissä haahuileva tuomari. Kaiken voi panna aina tuomarin syyksi, koska tuomari suosii aina sitä, jota ei itse kannata. Eilen ei kuitenkaan tarvinnut osoittaa sormea tuomarin suuntaan, koska "oikea" voitti. Kaverini ilmoitti tekstiviestitse ottelun jälkeen, että ”he” kaatuivat saappaat jalassa. Oikeastaan, jos ”he” olisivat pelanneet saappaat jalassa, olisivat numerot hänen silmin olleet rumemmat, mutta mustavalkoisin lasein kauniimmat.

Ei kommentteja: