torstaina, kesäkuuta 07, 2007

Oikeinkirjoitettua elokuvaa

Arvostan niitä pieniä paikkakuntia, joilla on jonkinlaista elokuvan esitystoimintaa. Nykyisestä kotikaupungistani Kokemäestä elokuvateatteri Kino Teljä pakkasi laukuun valkokankaansa ja projektorinsa noin kahdeksan vuotta sitten. Ehdin sentään nähdä siellä elokuvan Johtaja Uuno Turhapuro - pisnismies (1998)...

Arvonsa tunteva kaupunki pitää kiinni vanhoista teattereistaan, jota ovat tärkeä osa paikkakunnan kulttuurista ja sosiaalista historiaa. Talous ajaa pienet nollarajalla ja rajan alapuolella pyörivät teatterit viikatemiehen suuntaan, mutta kaikki ei ole laskettavissa rahassa. Yhä useamman lakkautusta odottavan toivoisi ajavan Bergmanin viikatemiehen syliin. Giuseppe Tornatoren Cinema Paradisossa (1988) on koskettava kohtaus, jossa kylän asukkaat kerääntyvät torille katsomaan, kun heidän rakastamansa, heidän muistojensa pyhäkkö, elokuvateatteri Nuovo Cinema Paradiso räjäytetään maan tasalle. Panosten räjäyttämänä katoaa niin yhteistä kuin yksityistäkin historiaa, jonka varaan ja päälle maailman jatkuvuutta rakennetaan. Tietenkin maailma muuttuu, mutta muutoskerrokset saisivat näkyä. Vai haluammeko me käydä ostoksilla vain hypermarketeissa ja katsoa elokuvamme aina multiplekseissä? Keksisivät edes suomenkielisiä sanoja.

Onneksi täällä saa lähiseudulla edes Harjavallassa nähdä jonkunlaisia elokuvia. Tosin aivan varma en ole siitä, onko kuvan Sydän-Satakunnassa ilmestyneessä mainoksessa mainittua elokuvaa olemassa... Tulee mieleen monen vuoden takainen tapaus Porista. Olin ystävien kanssa Pori Jazzin aikaan seudulla ja rupesimme etsimään sopivaa paikkaa täyttää vatsa. Sellainen löytyikin. Etsiessä silmään osui myös kebabeja tarjoileva paikka, jossa kebab kirjoitettiin kolmella tavalla: kebap, kepab, kepap. Sitä oikeata ei mukaan osunut. Joskus vain on niin kiire, että kaikkia mahdollisia variaatioita ei ehdi kirjoittaa.


Ei kommentteja: