perjantaina, marraskuuta 24, 2006

Osta, kun haluat


Tänään on Älä osta mitään -päivä. Niinpä niin, en osta, ellen tarvitse jotakin. Ellen halua tarvita jotakin. Miksi ihmeessä näitä päiviä on, kun tämä päivä voisi olla aina, kun voi olla ostamatta? Varmasti juuri siksi.


Ihmisiä pitää muistuttaa jotenkin siitä, että kulutusmyllyssä ei ole pakko jauhautua, vaikka meitä tuossa myllyssä koko ajan heitelläänkin eri suuntiin jos jonkinlaisen tarjouksen innoittamana. Toisaalta ostamattomuudelle omistettu päivä voi yhtä hyvin näyttäytyä kulutuskiihokkeena: älä osta tänään mitään, jotta sinulla olisi huomenna sitäkin kovempi vimma juosta kuluttamaan rahasi.

Tämä muistuttaa Herbert Marcusen "pakotettua suvaitsevuutta". Aivan kuin tänään olisimme luonnonsuojelualueella, kulutuskulttuurin koskemattomissa, mutta huomenna huomaamme, että kyseessä oli vain väliaikainen aistiharha. Suvaitsemme sen kuitenkin osaksi elämäämme, koska emme muuta voi. Meidän on pakko ostaa, jotta olisimme ihmisiä... jotta kelpaisimme tähän järjestykseen... jotta meitä ei pidettäisi hulluina. Tämä on hullua.

Kai kadunkulmissa myydään tänäänkin päivän ideologian hyväksi pinssejä, joissa lukee päivän epistolan johtoajatus?


4 kommenttia:

Tui kirjoitti...

Hyviä huomioita. Miksi pitäisi olla ostamatta juuri jonain nimenomaisena perjantaipäivänä? Eikö sellaiseksi voida valita esimerkiksi tavallinen sunnuntai? Jouluaatto?

Tommi kirjoitti...

Juuri niin. Jollakin tekopyhyyden asteikolla tässä liikutaan. Olisikohan tämän "keksijä" vain halunnut kiillottaa omaa kilpeään? Kuka tämän oikein keksi? Vastausta en (välttämättä) edes odota.

Tui kirjoitti...

Takana on varmaan ollut ihan puhdasotsaista ajattelua, jonka (me) kyynikot siiten tuhahdamme olemattomiin. Suomen oloihin tänä vuonna päivää olisi voinut sovitella (vaikka se kansainvälisesti onkin aina marraskuun vika perjantai) ja siirtää ostoboikotin vaatimisen koskemaan jouluaattoa, että kaupan työntekijätkin saisivat olla aaton kotona tai missä nyt juhlaa viettävätkään. Kaupan edustajien kommentii jouluaaton aukioloaikaan joku päivä sitten oli, että kuluttajan pitää päästä ostamaan jouluaattona unohtuneet mantelit...

Tommi kirjoitti...

Otsa puhtaana hommaa on varmasti hoidettu... Tuosta jouluaattosunnuntaista et voisi osua oikeampaan. Kaupan edustajan kuuluu olla sitä mieltä, että kuluttajan on päästävä kuluttamaan aina, kun se vain on mahdollista, ja heidän mielestään kuluttamisen pitäisi olla mahdollista aina. Heille kuluttaminen on hengittämistä... tai ainakin kuluttamaanvärvääminen.