sunnuntaina, toukokuuta 14, 2006

Rahan rattaat pyörivät


Vaimoni ensimmäinen äitienpäivä on lopuillaan. Olen iloinen siitä, että saamme viettää äitienpäivää, mutta en äitienpäivästä ajatuksena. Miksi on olemassa erityinen äitienpäivä, vaikka äitienpäivän pitäisi olla joka ainoa päivä?

Vastaus siintää lännen horisontissa. Sama pätee isänpäivään, ystävänpäivään ja kaikkiin muihin mahdollisiin päiviin, jotka ovat aavan meren tuolla puolen asustavien markkinaihmisten keksintöä. On hienoa, kun sellaisten sanojen kuin äitiys, isyys ja ystävyys kustannuksella raha pannaa kiertoon. Ei kai siinä ole ristiriidan häivääkään, että rahalla ei saa rakkautta.

Miksi ei voisi olla ihan vain ihmisten päivää? Siksi, että ihmisiä toimiakseen tarvitseva talouden voittokulku on vastakkaista ihmisyyden ajatukselle. Tai onhan meillä ihmisten päivä. Se on joka päivä, mutta silloin ihmistä kutsutaan nimellä kuluttaja.

1 kommentti:

Tui kirjoitti...

Meidän perheessä äitienpäivä ei kartuta minkään firman taloutta. Ainoat lahjat ovat lasten tekemiä. Mies ei saa ostaa minulle lahjoja, koska en ole hänen äitinsä, hän ei myöskään saa minulta isänpäivälahjaa. Rehellisesti sanottuna minusta olisi aika järkyttävää saada mieheltä äitienpäivälahja - vaikka voisihan siitä tietysti aina jonkin vitsin vääntää.