torstaina, tammikuuta 19, 2006

Mutta miten käy ehdokkaalta rock & roll?

Vaalikaksintaistelu alkoi eilen televisiossa. Haluan nostaa siitä tämän blogin tapetille yhden kommentin, joka kertoo ainakin minulle sen, kumpaa tulee äänestää.

Halonen ilmaisi jälleen olevansa huolissaan ihmisten hyvinvoinnista ja hyvinvointivaltion kehityksen suunnasta, joka koko ajan kasvattaa tuloeroja. Niinistöltä kysyttiin, pyrkisikö hän presidenttinä katkaisemaan tuloerojen syventymisen. Vastaus alkoi sanoilla ”se riippuu talouden kehityksestä…” Moraalini pyytää kirjoittamaan kirosanan jokaiseen paikkaan, jossa kasvoton raha on tärkeämpi kuin ihminen.

Molemmat ehdokkaat olivat varuillaan, mutta Halonen kykeni pysymään asiassa eli presidenttiyteen liittyvissä tehtävissä. Hän pystyi jopa ironisoimaan tarpeen tullen. Kun Niinistö kehui, että Aasiassakin on noustu köyhyydestä markkinoiden kasvun turvin, Halonen lohkaisi: ”Vastakkainasettelun aika on ohi. Kaikkialla on vain markkinatalous”. Aamun lehdissä moitittiin Halosta, koska hän keskeytti Niinistön puheen useaan otteeseen. Mitä moittimista on siinä, että pyrkii korjaamaan kömpelöt asiavirheet heti?

Niinistö taas ei kyennyt puhumaan asiasta, josta keskusteltiin. On aivan sama, onko hänellä siisti puku ja Haloselle ”taas se kukkakoru”, kuten Turun Sanomien jutussa kirjoitettiin. On aivan sama, mitä kantaa yllään, jos puhe valuu suupielestä suoraan lattialle.

Enää en haluaisi kuulla yhtään keskustelua Natosta ja turvallisuusjoukoista. Minusta olisi olennaista tietää, miten käy ehdokkaalta rock & roll?

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos Niinistö oli katkaissut Halosen puheen, ei kukaan olisi julkisesti älähtänyt, koska miehen on sallitumpaa keskeyttää naisen puhe kuin naisen miehen puhe.

Tommi kirjoitti...

Naulan kantaan. hitto, läppäsin sanonnalla, joka voisi olla ehdokas Saulin suusta. Hän ei kuitenkaan taida siihen kantaan osua.

Anonyymi kirjoitti...

Oikeasti on hankalaa keskeyttää toinen julkisessa keskustelussa. Jos antaa toisen lätistä asiavirhetäyteistä tekstiä, onko silloin mahdollista että joku alkaa uskoa vääriin tietoihin? Jos keskeyttää, on epäkohtelias ja haluaa estää toista puhumasta asiaa. Paras tietenkin olisi antaa toisen puhua ja sitten kohtakohdalta kiistää väitteet. Mutta mitä keskustelua se on?

Mikä muuten on presidentin rooli? Suomen presidentti ei maailmaa muuta, hänen pitää olla suomalsiten puolella. Mutta minusta suomalaisen puolella on myös silloin, kun puhuu koko maailmasta, koska samassa maailmassahan me elämme (vaikka joskus ei kyllä siltä tunne, niin erilaisten lasien läpi katsotaan). Minusta molemmat ehdokkaat ovat omalla tavallaan oikeassa. Sauli siinä, että suomalainen työ tulee turvata ja Tarja siinä, että hyvinvointivaltio tulee säilyttää. Eivät ne minusta sulje toisiaan pois. Mutta se tilanne on huono, jossa ei saisi esittää kritiikkiä markkinataloudesta. EIkö kuvaavaa yhdellä tavalla ole se, että aina kun sanotaan, ettei markkinatalous voi olla kasvotonta, ei kasvoja kuitenkaan näytetä. Kuitenkin jokaisella firmalla on omistajansa, omistajalla omistajansa jne. Millä tavalla yritykset ovat kytköksissä toisiinsa, eri valioihin, eri puolueisiin, puoluejärjestelmiin, mikä on niiden arvomaailma ulospäin ja se todellinen toteutettava arvolista?

Haloselta oli hyvä veto puhua vaalivalvojaisissa arvojohtamisesta. Se on yksi suomalaisen presidentin tehtävistä.

Anonyymi kirjoitti...

Juuri tuloerokysymys on askarruttanut ja raivostuttanut täälläkin. Ei voi olla moraalisesti päteviä syitä sille, miksi jonkun pitäisi saada tuhat kertaa enemmän rahaa kuin toisen. Mutta turha kuvitella, että niinistöläiset olisivat kanssamme samaa mieltä.

Nyt vain toivon, että vaalit ratkeaisivat mahdollisimman pian. Itse olen valintani jo tehnyt, enkä kestäisi enää päivääkään tätä epävarmuutta ja suoranaista pelkoa siitä, että rahavallan presidentti saattaisikin voittaa.

Anonyymi kirjoitti...

Intohimoinen Halos-faniystäväni pelkää samaa. Halonen menetti osan äänistä siinä, että äänestyprosentti laski. Monet olivat sitä mieltä, että Halosen voitto oli varma ilman heidänkin ääntään. Ääniä meni myös Heidi Hautalalle.