sunnuntaina, marraskuuta 20, 2005

Englanti, osa 1.


Toisten matkakuvia on useimmiten perin ikävä katsoa. Tarinat sen ja sen hienoudesta tai ihanuudesta tai komeudesta eivät jaksa kiinnostaa. Siksi kiusaan muutaman päivän ajan molempia lukijoitani päiväkirjamerkinnöillä Englannin-matkastani, jonka tarkoituksena ei ollut bisnes vaan pelkkä plesöör.

Perjantai 11.11.2005

Matkailu avartaa, sanovat. Varsinkin silloin se avartaa, kun kaikki ei suju odotusten mukaisesti. Koska matkailtaessa asiat eivät milloinkaan mene sovittuun putkeen, on edessä avaruus. Hyvin kierretty. Siksi lähdemme vaimoni kanssa myöhästyneelle matkallemme.

Ryanair toivottaa tervetulleeksi rullaamalla kiitoradalle vartin ennen määräaikaa. Kone on ahdas, mutta mieli on avara ja tunnelma hyvä. Halpalentoyhtiön koneella en ole aiemmin lentänyt, mutta negatiivisia mielenilmauksia olen kuullut useita. Toiset ovat valittaneet tarjoilun puutetta ja nyrpeätä palvelua, toiset sitä, että aikataulu vuotaa aina. Kaikki sujuu paremmin kuin uskalsin odottaa.

Ilo joustavuudesta tippuu rinnuksille.

Kun koneen keula on kiitoradalla, teemme u-käännöksen: ”I am sorry but we have to check out a minor technical problem”. Pienen teknisen ongelman tarkistamisessa (tai etsimisessä ja löytämisessä) kuluu puolitoista tuntia. Turkulaista voisi ahdistaa, kun hän joutuu istumaan Pirkkalan lentokentällä ahtaassa lentokoneessa vailla tietoa siitä, milloin Tampereen kupeesta pääsee pois ja matka Stanstediin alkaa. Ennen kuin olemme päässeet ilmaan, käy ensi kertaa mielessä, että ehkä seuraavaksi suostun maksamaan lennosta enemmän, jos se vie perille mutkattomasti. Mutkatonta lentoa ei kuitenkaan ole. Tiedän sen. Jos jokin lamppu ohjaamon paneelissa ei syty silloin kuin pitäisi, on syytä tarkistaa, missä on vika.

Kaaos kytee, kun suomalainen matkailija jupisee.

Koska lähtö viivästyy, alkavat ihmiset liikehtiä. Takaosasta kävelee etuovelle mies, joka yrittää päästä ulos tupakalle. Kun hän kieltojen jälkeen kääntyy matkustajiin päin, huomaan jurrin sanana osuvaksi. Kenttähenkilökuntaa piipahtelee koneeseen neonkeltaisine liiveineen. Ohjaamon ovi käy tiuhaan, puhelimiin puhutaan asiantuntevasti. Ulko-ovelle kävellyt mies katselee henkilökunnan hosumista aikansa ja toteaa, että hänen pitäisi päästä ohjaamaan konetta, sillä hänellä on ABCDE-ajokortti. On lähellä, ettei humoristiksi osoittautunut mies jää esittelemään ajokorttiaan Pirkkalaan.

Koneen tekninen vika ei ole ainoa lähtöä häiritsevä tekijä.

Jokin tekninen vika on myös vieressäni istuvan keski-ikäisen miehen päässä. Kun vihdoin kapteeni ilmoittaa, että homma on hoidossa ja lento voi pian alkaa, toteaa mies vieressäni: ”Enää puuttuu, että koneeseen astuu joku rättipää”. Sivistynyt matkanteko on illuusio. Koskaan ei voi tietää, millaisiin ihmisiin matkalla törmää. Helpotukseksi tilaan viskin. Helpotuksen sijaan saapuu kuitenkin hämmennys, sillä Bullseyeksi nimetty viski tarjoillaan kahdessa vakuumipakatussa kahden senttilitran muovipussissa.

Kaikki on täydellistä. Matkustaminen on mukavaa.Stanstediin pääsemme puolenyön jälkeen, nukkumaan puoli kahdelta. Sitä ennen englantilainen hotelli ehtii näyttää parhaat puolensa: huoneen seinässä oleva lämmityskytkin ei suostu toimimaan lämpötilaa alentavasti. Lämpöä on 24,5 astetta, vaikka luulin, että englantilaisissa taloissa on kylmä. Jos uni tulee, saa nukkua viisi tuntia, jotta jaksaa huomenna istua junassa. Onneksi edes huoneen ikkunasta on kaunis näkymä.

2 kommenttia:

Henry kirjoitti...

Juu, ei niitä fotoalbumeita oikein jaksa selata... "tässä Esko tökkii jellonaa kepillä", "tässä Esko kiipeää norsun selkään" ja mitä lie. Mutta tarina kuin tarina, ja ne kyllä jaksaa lukea jotka on hyvin kirjoitettu.

Itse asuin viimeksi Englannissa ollessani meren rannalla talossa jossa ikkunoiden ja karmien väliin mahtui sormet, ja perhanan kylmä oli. Vaikka kylpyhuoneen lattiaa lämmitti kotoisen homeinen kokolattiamatto.

Tiedätkö muuten, Tommi, ketään jolla on englantilainen tyttöystävä?

Iines kirjoitti...

En voi olla huomaamatta yhteensattumaa blogeissamme, lähtökohdassa. Hauska yhteensattuma.

Tervetuloa Blogistaniin!

t. ikkunaiines