torstaina, syyskuuta 01, 2005

Vettä omaan napaan

Tänä aamuna hurrikaani Katrinan aiheuttamien tuhojen televisuaalisia kuvia katsoessani pyrki väkisinkin mieleeni viime joulun jälkeinen tsunami. Näiden kahden tapahtuman aiheuttaman kauhun määrää ei voi verrata toisiinsa, kun niitä pohdiskelee kotisohvalla. Olisi kai toisin, jos luonnon julmuuden kohtaisi itse silmästä silmään. Vaikka en ollut paikalla, niin uskallan kuitenkin sanoa, että Talin golf-kentällä mellastanut trombi näyttää nyt vain kepoiselta puhallukselta.

Kun omasta lähipiiristä katoaa jokin siihen olennaisesti kuulunut ihminen tai asia, kuten kotitalo, muuttuu muu maailma toisarvoiseksi. Tällöin me katsomme omaan napaamme. Hurrikaanin voiman kokeneiden ihmisten kommentit opettavat televisiota katsovalle ihmisellekin sen, että se, mitä minulla on tänään, ei välttämättä ole tässä enää huomenna. Putkessa juokseville oivallinen neuvo on se, että työ on tärkeätä ja se tehdään töissä, mutta muu elämä on tärkeämpää ja se on toisaalla. Elämä ei ole hex-indekseistä ja optioista rakennettu, vaikka valittavan usein meille niin opetetaankin.

Jokunen tunti ennen kuin Katrina ylsi New Orleansin rannikolle, pohdittiin CNBC:n prosenttien ja lukujen sekamelskassa sitä, tuottaakohan lähestyvä hurrikaani suuremman taloudellisen tappion kuin mikään aiempi luonnonmullistus. Hienoa, että taloudesta puhutaan hetkellä, jolloin ihmiset ovat vaarassa. Ehkä Katrinallekin olisi voinut tarjota tuhdin tukun käteistä sitä vastaan, että se kääntyisi toisaalle, vaikka Kuubaan.

Oma napa on tärkeä mutta ei tietenkään aina järkevin tai asiallisin paikka. Kun napa muuttuu hedonismin kaivoksi, voisi vilkaista peiliin ja alkaa katsoa näkemäänsä myös muiden napojen kautta. Se on vain kovin vaikeata. Tästä ovat osoituksena muun muassa Portugalin tämän kesäiset metsäpalot, joiden sammutuksessa veden riittävyys on ollut koko ajan suuri kysymys. Syynä on paikallisten asukkaiden ja golfaajien etujen ristiriita.

Yhden golf-kentän kasteluun tarvitaan paloalueen lähistöllä vettä määrä, joka vastaa 12 000 kotitalouden yhden vuorokauden talousvesimäärää. Onko vaikea arvata, kumpaan vettä riittää varmemmin? Rakennetaan meillekin golf-kenttä jokaiseen kaupunkiin ja kylään.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Niin, kuinkahan massiivisesti tsunamista olisi uutisoitu, jos tuhot eivät olisi kohdistuneet turistirannoille...

TP