Luin aamun lehdestä, että turkulainen mies tuomittiin 18 päiväsakkoon, koska hän oli käyttänyt Suomen lippua verhona. Lipun roikottaminen verhona häpäisee valtiomme symbolia. Miehen vasikoi ohikulkija. Ajatusleikkinä voisimme pohtia, millainen on lippua verhottanut mies, millainen miehen ilmiantaja. Kun olemme miettineet tätä, voimme asettua jomman kumman puolelle, jos sellainen on tarpeen.
Voimme toki ihmetellä, miksi ihmeessä joku haluaisi Suomen lipun verhoksi, mutta nyt ihmettelen kuitenkin vain sakkoja ajattelematta liputtajan mahdollisia ideologisia painotuksia. Miksi ihmeessä lippua ei voi käyttää muuten kuin tangossa tietyllä tavalla liehumaan sidottuna? Miksi lipusta ei voi olla ylpeä muualla kuin tangossa ja muulloin kuin liputtamiseen oikeuttavina päivinä? Esimerkiksi jenkit ja tanskalaiset ovat niin ylpeitä lipuistaan, että he roikottavat niitä melkein joka paikassa joka päivä.
[TÄHÄN KOHTAAN AJATTELIN ASETTAA KUVAN SUOMEN LIPUSTA, MUTTA PÄÄTIN JÄTTÄÄ SEN POIS, KOSKA JOKU OLISI VOINUT TULKITA SEN RIENAUKSEKSI.]
Saisiko verhona käyttää siniristiä imitoivaa verhoa, jos sen olisi taiteillut itse vaikkapa valkoiseen samettikankaaseen? Siis onko tuomittavaa vain se, että kyse on virallisesta, kaupasta ostetusta lipusta? Jos näin on, niin raja on liukuva ja – no, naurettava, sillä kysehän on symbolista, jonka tunnistaa vaikka jalkapallomatsin katsojan poskeen epämääräisesti tuhritusta kuviosta. Tärkeintä lienee symboli eikä materiaali, jossa symboli on. Symboli kuitenkin viittaa johonkin sellaiseen, jota ei yhtenäisenä (mitä se tarkoittaakin) välttämättä ole olemassa.
Lisäksi laissa sanotaan, että lippu ei saa olla likainen tai repaleinen. Miten sitten on silloin, kun vaikka Tero Pitkämäki heiluttelee voitonhuumassaan Suomen lippua? Lippu ei silloin roiku tangossa ja aijai, se saattaa myös likaantua. Miksi urheilija voi kietoutua lippuun vailla sanktioita, mutta verhotankoon ei saa ripustaa lippua, vaikka se pysyy siinä taatusti siistimpänä kuin hikisen urheilijan manttelina? Olisiko kyse mallista: kaikki kietoutuvat nationalistiseen hapatukseen, niin miksi suomalaiurheilijat eivät tekisi samoin...
Tekee mieli siteerata Jarkko Martikaisen laulua: ”Laki on laki ja blaa blaa blaa, ihminen koukussa kiemurtaa...” Mutta mistä kaikesta lakien oikein tulee määrätä? Ja miksi ihmeessä laki ei ole kaikille sama?
7 kommenttia:
Ei mutta hei, täähän on asiaa. Miksi tosiaan urheilukilpailujen yhteydessä lippuja saa riepottaa miten tahtoo. Eihän sitä tosiaan tiedä millaisen isänmaallisen paatoksen vallassa turkulaismiekkonen oli verhonsa ripustanut. Tämä piristi päivän, kiitos.
Mutta hei, suomalaisurheilijat noudattavat käytössääntöjä, kukaan ei ole tainnut kietoutua Suomen lippuun samalla tavalla kuin esim. monen muun maan edustajat kunniakierroksella, kun eivät ole jaksaneet heiluttaa lippua täyttä 400 metriä.
Kirsti, ole hyvä vaan.
Tuima, taidat tietää itsekin, että kommenttisi ei pidä paikkaansa.
Niin ja mikä nyt olisi isänmaallisempaa kuin koti? Sehän tulee ennen uskontoa ja isänmaata...Jäin miettimään sitä mikä tekee lipusta virallisen. Miten määritellään virallisen valtiosymboolin virallinen esineellistymä. Jos itse riipaisen sametista lipun ja päätän niistää siihen, onko se silloin symbolimme halventamista? Käsittääkseni ei ole olemassa autorisoitua lipun valmistajaa, jonka liput ovat kosheria (tai halalia) ja siksi pyhää lainvalvojan silmissä. Ja jos on mikä tekee siitä pyhän? Materiaali ? Vai pitääkö omellessa laulaa Maamme-laulua? Hämmennyin kovasti tästä uutisesta, koska luulin, että jos Amerikassa lipun polttaminen mielenosoituksessa kuuluu perustuslaillisiin oikeuksiin, niin täällä saa lipulle tehdä mitä lystää...
Eikö? Onko ne käyttäneet lippua viittana? Pyyhkineet sampanjaa suupielistään lipun liepeeseen?
Saako sakot, jos ei muista pölyttää piirongin päällä tangossa roikkuvaa pienoislippua? Saako sen ottaa esille vain liputuspäivinä?
Mutta oleellinen kysymys ilman irvistelyjä on sama kuin tekstissäsi, eikö laki ole kaikille sama.
Kyllä, näinhän se on. Laki ei ole sama kaikille eikä näin ollen myöskään järin selvärajainen. Nyt vain virittämään lippunauhoja kuuseen...
Eli lopputulos: lipun sallitut paikat ovat lipputanko (pöytä- tai pihaversio) ja urheilijan olkapäät.
Muista laittaa nauhaan kaikkien EU-maiden liput.
Lähetä kommentti