keskiviikkona, huhtikuuta 05, 2006

Loiri ja Kivikoski

Suomalaisen elokuvan festivaali alkaa ensi torstaina. Nekin, jotka eivät muuten suostu tulemaan Turkuun, voivat festivaalin takia tehdä poikkeuksen. Niin olen kuullut.

Poikkeuksen tekemiseen on useita syitä, joista painokkain on varmastikin festivaalin päävieras Vesa-Matti Loiri. Hän on näytellyt noin 50 elokuvassa vuoden 1962 Pojista lähtien, mutta hän on toki paljon muutakin kuin elokuvanäyttelijä. Vesku soittaa huilua, laulaa Leinoa ja Vainiota, pelaa biljardia ja 1970-luvun alkupuolella torjui palloja HJK:n maalin suulla. Eikä Vesku voinut maalivahtinakaan olla kuin loistava. Eurokentilläkin tuli pelattua.

Veskun elokuvia festivaalissa esitetään seitsemän. Siksi Turunkin suhteen kannattaa tehdä poikkeus.


Festivaalin perjantai keskittyy viime elokuussa kuolleen ohjaaja Erkko Kivikosken tuotantoon. Kivikoski on suomalaisen uuden aallon keskeisiä tekijöitä siinä missä Jaakko Pakkasvirta, Mikko Niskanen tai vaikka Maunu Kurkvaara. Kivikoski teki kuusi pitkää elokuvaa vuosien 1963 ja 1981 välillä. Festivaalissa elokuvista esitetään neljä sekä kaksi keskeistä lyhytelokuvaa.


Lisäksi perjantaina (7.4.) klo 12-15 Turun Kino Thaliassa järjestetään Erkko Kivikoski –seminaari, jossa kolme puhujaa esitelmöi jostakin itseään kiinnostavasta Kivikosken elokuviin liittyvästä teemasta. Puhujat ja esitelmien otsikot ovat seuraavat:

Eero Tammi: Ennen huomista - aavistuksia Erkko Kivikosken elokuvista
Kari Uusitalo: Erkko Kivikoski ihmiskuvaajana
Carola Rosengren: Ruissalon huvilakulttuuri miljöönä elokuvassa Yö meren rannalla

Myös tämän takia tekisin poikkeuksen, ellen jo valmiiksi olisi Turussa.

Tästä näet festivaalin ohjelman.

7 kommenttia:

Tui kirjoitti...

Selvisihän sitten se Loirin maalivahtiuskin. Kiinnostava ohjelma teillä.

Tommi kirjoitti...

Joo, minustakin oh kiinnostava ohjelma. (Mielipiteeni tuskin yllättää.) Ja Veskun maalivahtiudesta löytyy jotakin ainakin HJK:n sivuilta. Kun olin ehkä 7-vuotias, sain siskoltani joululahjaksi hienon kovakantisen "opaskirjasen", muistaakseni Raketti-sarjan osan "Raketti: jalkapallo". Kirjan loppupuolella Vesa.Matti Loiri esitteli valokuvissa erilaisia torjunta-asentoja. Olin että vau.

Tui kirjoitti...

Onkos näitä jalkapalloilevia tähtiä muitakin paitsi Vesku ja Lindman?

Kerää voimia festivaliin. Jos aiot katsoa nuo kaikki, ovat silmäsi varmaan aika punoittavat maanantaina.

Tommi kirjoitti...

Jalkapalloilevia staroja ei äkkiseltään tule muita mieleen - tai no, Konsta Mäkelä. Heh.

Itse asiassa silmäni punoittavat pannahisen tulehduksen takia jo nyt. Ja viimevuotisella kokemuksella voin sanoa, että monta festivaalielokuvaa en ehdi katsoa. Viime vuonna ehdin katsoa vain yhden... koska Leni Katajakoskikin halusi katsoa elokuvansa. Muuten aika menee melko tarkkaan vieraiden kanssa. Täytyy toivoa, että he haluavat katsoa omia elokuviaan... Kaikki ohjelmiston elokuvat, jotka olen käsiini saanut, olen katsonut videolta.

Tui kirjoitti...

Noo, se lienee isännän etuoikeus viihdyttää vieraita. Etuoikeus silloin kun vieraat ovat mukavia ja kiinnostavia, velvollisuus kun oikukkaita tylsimyksiä. En nyt epäillytkään, että leffat olisivat sinulle tuikituntemattomia, millä perusteella silloin olisit valintoihin osallistunut.

Toivottavasti tulehdus talttuu eivätkä vieraat pidä sinua kapakkateoreetikkona. Hyvää viikonloppua!

Henry kirjoitti...

Ethän ole Tommi unohtanut Konsta Hietasen hienoa roolia Raimo Niemen elokuvassa "Poika ja ilves"? Itse olin kyynelehtiä kun salametsästäjät kavalsivat Konstan tupsukorvan...

Sittemminhän Konsta on jättänyt elokuvamaailman glamourin ja siirtynyt FC Kuusysin riveihin, nähtiinpä mies talvella FC Lahdenkin paidassa Turku-hallin Fireball-turnauksessa.

Että onhan näitä tähtiä jalitsot kainalossa, pilvin pimein.

tommi kirjoitti...

No niin, alkavat jo mennä nimet sekaisin. Tiedä vaikka KOsnta Mäeläkin pelaisi, mutta tarkoitin tietenkin Konsta Hietasta. Vai että Kuusysissä.

Voihan jalitso.