keskiviikkona, maaliskuuta 22, 2006

Ihana kotimainen

Joillekin lienee yhdestä aiemmasta postauksestani käynyt selväksi, että olen mukana järjestämässä Turussa Suomalaisen elokuvan festivaalia. Niin olen. Tänä vuonna festivaali järjestetään huhtikuun 6.-9. päivä. Festivaalijohtajien allekirjaamat tervetulosanat voi lukea festivaalin www-sivuilta, joilta löytyy myös festivaalin ohjelmisto ja esitettävien elokuvien sekä paikalle saapuvien vieraiden esittelyt. Esipuheen omaiset tervetuliaissanat voi lukea myös tässä:


TULE MUKAAN KOTIMAISEN ELOKUVAN LUMOON!

Suomalaisen elokuvan festivaali järjestetään jo 15. kerran. Turun yliopistossa alkoi 1980-luvun alussa elokuvatieteen opetus, jonka piirissä alkoi seuraavan vuosikymmenen alussa olla opiskelijoita, jotka olivat kiinnostuneita erityisesti vanhasta kotimaisesta elokuvasta. Koska monet heistä olivat aktiivisia myös turkulaisissa elokuvayhdistyksissä, ei ole ihme, että vuonna 1991 Varsinais-Suomen elokuvakeskuksen seuraavan vuoden toimintaa suunniteltaessa potkaistiin liikkeelle Suomalaisen elokuvan festivaali.

Festivaali oli aluksi oikeastaan tarkoitus järjestää vain kerran. Ensimmäinen festivaali vuonna 1992 juhlisti 75-vuotiasta itsenäistä Suomea ja pari vuotta nuorempaa suomalaista elokuvateollisuutta. Alusta lähtien festivaalilla onkin ollut kunnioittava ja viihdyttävä, mutta osin myös valistava tehtävä. Ensimmäisen festivaalin ohjelmalehden tervetuliaissanoissa Suomen elokuva-arkiston silloinen johtaja Kaarle Stewen totesi, että ”elokuvamme eilispäivää ei ole syytä pitää piilossa”. Populaarina historiankirjoituksena elokuvat kertovatkin meille kiehtovasti niin komediallisia kuin traagisiakin tarinoita menneisyydestämme.

Elokuvan loistokkaasta menneisyydestä kertoo myös alkuperäinen esitysympäristö, sillä vastaavassa laajuudessa vanhaa suomalaista elokuvaa ei enää näe elokuvateatterissa muualla kuin festivaalissamme. Televisiosta vanhoja elokuvia vielä näkee, mutta televisio ei pysty tarjoamaan samaa kokemusta, samaa tunnetta kuin pimeä sali ja suuri tähtiloistoa hohtava valkokangas.

Lukuisat elokuvantekijät ja aikansa suosikkinäyttelijät ovat vuodesta toiseen olleet festivaalin suola. Tuttuun tapaan festivaali tarjoaa tänäkin vuonna monipuolisen läpileikkauksen suomalaisesta elokuvasta. Hieno päävieraamme Vesa-Matti Loiri ja ohjaajateemamme Erkko Kivikoski suuntaavat ohjelmistomme 1960-, 70- ja 80-luvuille, mutta mukana on myös elokuvia 1940- ja 20-luvuilta. Myös ohjelmiston kytkös Turkuun on taas voimakas: Turku-aiheisten lyhytelokuvien lisäksi nähdään Turussa kuvattu Rakastunut rampa sekä iltaohjelmana Turun Taideakatemian oppilaiden lyhytelokuvia.

Kiitämme lämpimästi kaikkia tukijoitamme sekä yhteistyökumppaneitamme Suomen elokuva-arkistoa ja Yleisradiota, joiden avustuksella festivaali on vuodesta toiseen saatu juuri sellaiseksi kuin olemme halunneetkin.

Tommi Römpötti ja Matti Salakka

3 kommenttia:

Tui kirjoitti...

Kannatettava festivaali, sääli vain kun on "väärässä" kaupungissa eikä sinne asti jaksa ja pääse elokuvia katsomaan. Onneksi kävijöitä taitaa riittää muutenkin.

Hauskaa festaria!

Tommi kirjoitti...

Kiitos kannatuksesta... Onneksi kaikki kiinnostavat asiat eivät tapahdu pääkaupunkiseudulla.

Tui kirjoitti...

Onneksi eivät, mutta harmittaa silti silloin kun todella kivat ja kiinnostavat asiat ovat jossain muualla.